Direct naar de contentDirect naar de footer
Kom onze lammetjes aaien
Kom onze lammetjes aaien
Geniet van de omgeving
Ontmoet Arie & Gerrit
Zie de kippen heerlijk scharrelen
Je wordt warm begroet
Versere eieren bestaan niet

Tante Tokkie's natuurboerderij

Dit kleinschalige dier- en natuurvriendelijke boerenbedrijf geeft een unieke inkijk in het leven van een boer en de daarbij behorende werkzaamheden.

Het houden van kleinvee in de natuurlijke omgeving staat hier centraal. Denk hierbij aan geiten, schapen, koeien, varkens en kippen.

Bekijk hier onze openingstijden.

Maak kennis met de leukste boerinnen

Kippen

Kippen

De kippen zijn gehuisvest in een caravan en zijn de zusjes van legpluimveebedrijf Van de Vis dat alle Valk Exclusief restaurants voorziet van vrije uitloopeieren. Van buiten oogt de caravan als een chalet, van binnen is het 'kippenhotel' ingericht met voer- en waterbakken, legnesten, zitstokken en scharrelmogelijkheden. De energie die binnen nodig is, wordt opgewekt door zonnepanelen. Het regenwater wordt opgevangen en gebruikt als drinkwater.

Overdag kunnen de rond de 200 hennetjes naar buiten om te scharrelen in het gras. Door de caravan regelmatig te verplaatsen, is er voldoende voedsel. 's Avonds gaan de kippen uit eigen beweging weer naar binnen om de nacht veilig door te brengen.

De kippen leggen elke dag één ei. Boerin Renske is verantwoordelijk voor de zorg van de kippen en het rapen van de eitjes die direct naar de Valk Versmarkt en de keuken van Tante Tokkie gaan. Met behulp van een eierband kunnen de eieren vrij eenvoudig verzameld en in doosjes gedaan worden.

Schapen

Schapen

Op de boerderij lopen rond de 75 schapen. De ooilammeren houden we voor de opfok tot melkschapen en de ramlammeren voor het vlees. Onze boerinnen Renske, Jeanette en Eva melken de schapen dagelijks twee keer. Per schaap wordt gemiddeld 2,5 liter melk per dag geproduceerd. Eerst ging dat met de hand, maar tegenwoordig gebeurt dit machinaal. Alle melk verzuivelen we zelf en is bestemd voor het maken van yoghurt, kaas en ijs.

Ook de ramlammeren blijven op de boerderij totdat ze naar de slacht gaan en we het vlees in de Valk Versmarkt verkopen. Dit proces gebeurt op een diervriendelijke manier waarbij de schapen geen stress ervaren.

Geiten

Geiten

We hebben meerdere geiten rondlopen op de boerderij. De Oud-Hollandse landgeiten zijn erg ondeugend en springen overal op waar ze maar kunnen. Tijdens je bezoek vind je er vast één van hen in de hooiruif in plaats van ernaast. De Nubische geiten zijn te herkennen aan de schattige hangoren.

Varkens

Varkens

De varkens worden voor het vlees gehouden. Ze leven het jaar rond buiten en hebben een schuilplaats. Ze kunnen altijd zelf kiezen of ze daar in gaan of niet. Doordat ze buiten lopen kunnen ze natuurlijk gedrag uiten zoals wroeten en zoelen (modderbad nemen).

Biggen

Biggen

Beer en Billy zijn onze mini-varkens. Ze zijn enkele maanden oud dus ze zullen nog wel iets groeien, maar ze blijven zo schattig klein.

Samenwerking Boerderij Leiderdorp

Samenwerking Boerderij Leiderdorp

Al 100 jaar heeft Van der Valk een eigen veestapel, al is de boerderij eind jaren 60 verhuisd naar Leiderdorp. Hier lopen zo'n 250 melk- en vleeskoeien, 160 kalveren en 250 volwassen schapen, welke in het voorjaar ongeveer 350 lammeren geven. In de wei hebben de runderen, kalveren en lammeren alle ruimte om vrij rond te lopen.

Vanzelfsprekend is er een goede samenwerking tussen beide boerderijen en de Valk Versmarkt.

De kwaliteit van Valk Versmarkt

De kwaliteit van Valk Versmarkt

Het is belangrijk dat wanneer je kiest om vlees te consumeren een goede lokale slager bezoekt. Een slager die weet waar zijn vlees vandaan komt. Chef slager Ben Heinen werkt al bijna 35 jaar voor de familie. Het meeste vlees komt van Boerderij Leiderdorp.

De Belgische Witblauw (vleeskoe bekend om de ronde vormen) en Roodbont (melkkoe) worden in eigen beheer gefokt. Daardoor wordt alles in eigen hand gehouden. Pas voor de slacht gaan de koeien weg. Ben: "Dat is onze kracht: een eigen boerderij met eigen vee".

Wist je dat wij ook Mangalica varkens in eigen beheer hebben rondlopen? Zij genieten van de ruimte en vrijheid om hun natuurlijke nieuwsgierigheid te bevredigen door buiten in de frisse lucht modderbaden te nemen. Volledig vrij van antibiotica. Onze Mangalica varkens groeien trager maar op eigen tempo. Een goede leefomgeving zorgt voor een blijer varken en dus ook voor beter vlees en spek.

Bezoek Valk Versmarkt
Kinderboerderij Voorschoten

Kinderboerderij Voorschoten

Op slechts enkele minuten lopen bevindt zich Kinderboerderij Voorschoten, gelegen in Landgoed Rosenburgh. Op de kinderboerderij worden vele activiteiten georganiseerd. Denk aan waterdiertjes zoeken, pony's poetsen/pimpen en konijnen knuffelen. Ook ouderen zijn welkom voor een activiteit, zoals schapen scheren en meerijden met de paardentram. Voor scholen en BSO's zijn educatieve programma's beschikbaar.

Meer informatie