Direct naar de contentDirect naar de footer
Het begin

Het begin

Familie Van der Valk is van oudsher een boerenfamilie. Het succes van het Van der Valk concern begon in 1862 met de aankoop van Boerderij De Gouden Leeuw voor 4.200 gulden door Nicolaas van der Valk. Met 24 kinderen moest hij immers een goede kost verdienen. De Gouden Leeuw was een boerderij met een melklokaal waar melk werd verkocht aan de inwoners van Voorschoten.

Boerderij Cathrinahoeve

Boerderij Cathrinahoeve

Ook is er een connectie met Freek van Vliet, de schoonvader van Arie van der Valk. Hij begon rond 1935 in Voorschoten met boerderij Cathrinahoeve met het maken van 20+ komijnekaas, samen met zijn zus Mien en Kees van der Wal. Vele jaren reed hij iedere week naar de Waag in Leiden, waar de kazen gewogen werden en de kwaliteit werd getest. Toentertijd gebeurde het testen simpelweg door de kaas te proeven. Freek verkocht zijn kaas meestal aan Wijnand van Dam voor export. Hij kreeg daarvoor de hoogste prijs en werd hiermee een begrip in Voorschoten.

Van boerderij naar hotel & restaurant

Van boerderij naar hotel & restaurant

Het melklokaal van Nicolaas liep goed en hij kreeg toestemming van de gemeente om De Gouden Leeuw om te toveren naar café, welke Nicolaas' jongste zoon Martinus in 1929 voor 12.000 gulden heeft overgenomen en uitbreidde.

Rond 1939 kreeg Martinus toestemming om een nieuwe horecagelegenheid te bouwen. Hij zette stallen op met hotelkamers voor de handelaren. Zeker na de Tweede Wereldoorlog wilden Martinus en zijn vrouw Rie dat hun kinderen goed voor zichzelf konden zorgen en kwamen zo op het idee om voor ieder kind een eigen zaak te openen.

In de jaren tachtig en negentig ging de groei van het concern heel snel naar uiteindelijk het grootste horecabedrijf van Nederland, met meer dan 100 hotels en meerdere hotels in aanbouw.

en terug naar een boerderij

en terug naar een boerderij

Arie, de zoon van Martinus, trouwde met Truus. Marcus van der Valk is hun 10e kind en runt Van der Valk Voorschoten. De droom was altijd om de cirkel weer rond te maken door een boerderij te bouwen en producten te produceren.

Met dit idee was Tante Tokkie geboren. Een dier- en natuurvriendelijke natuurboerderij waarbij de gast een unieke inkijk krijgt in het leven van een boer en de daarbij behorende werkzaamheden. Van de melk van onze schapen bereiden wij zelf kaas en yoghurt in de kaasmakerij.

De naam

De naam

Tante Tokkie: net zoals de andere concepten op dit terrein is de naam weer een knipoog naar één van de bijnamen die binnen het gezin van Marcus en Alice gebruikt worden.

Samenwerking Boerderij Leiderdorp

Samenwerking Boerderij Leiderdorp

Al 100 jaar heeft Van der Valk een eigen veestapel, al is de boerderij eind jaren 60 verhuisd naar Leiderdorp. Hier lopen zo'n 250 melk- en vleeskoeien, 160 kalveren en 250 volwassen schapen, welke in het voorjaar ongeveer 350 lammeren geven. In de wei hebben de runderen, kalveren en lammeren alle ruimte om vrij rond te lopen.

Vanzelfsprekend is er een goede samenwerking tussen beide boerderijen en de Valk Versmarkt.